Logo

Szia!Üdvözöllek a weboldalamon! Egyedi, ásványokból, gyöngyökből és egyéb kiegészítőkből készült gyönyörűségeket találsz itt. Jó szórakozást kívánok!

Kedvenceim 

 

Piroluzit

 

A piroluzit (mangánoxid vagy polianit) mangántartalmú tetragonális kristályrendszerű oxidásvány, a rutilcsoport ásványegyüttese közé tartozik. Fontos mangánérc.

Keletkezése[szerkesztés]

Alacsony hőmérsékletű hidrotermás körülmények között keletkezik. Gyakori a másodlagos keletkezése tengeri üledékekben, zártabb öblözetekben, ahol kiválásként is keletkezett. A manganitból oxidálódás folyamán piroluzit keletkezik.

Előfordulása

Németországban a Harz-hegységben gyakran található. A csehországi érchegységben, Angliában Cornwall környékén található. Az Egyesült Államokban Georgiában vannak előfordulásai, Arkansas bányáiból exportra is termelik. Indiában a Daccan fennsíkon, Brazíliában, Dél-Afrikában bányásszák. Ismert előfordulásai voltak Olaszországban Szardinia szigetén telepszerűen.

Előfordulásai Magyarországon

Az úrkúti mangánelőfordulásnál az áthalmozott mangánércben gyakori, de az oxidos-agyagos részekben az ágas jégvirágszerű aprókristályos ásványegyüttes is található. Eplényben az ott fejtett oxidos mangánércben gyakori, szép kristályai fordultak elő érces gumókban is. Noszvajtól Egeren át Demjénig hosszan elnyúlóan a triász kori mészköveken és eocén korú márgákon követhető a mangánosodott ércesedés felső részén az oxidálódott szakaszokon gyakori a piroluzit. Rudabánya bányáiban több helyen találtak kristályos foltokban. Szegilong kaolin bányájában gyakori oxidos mangánzárványokban barit és piroluzit található. Székesfehérvár közelében mállott gránitos közegben kvarcos erecskékben találták kristályait. Velem mellett a Vid-hegy déli lejtőjén érctartalmú kvarclencséket tártak fel, melyben az uralkodó ásvány az aprókristályos piroluzit.