Logo

Szia!Üdvözöllek a weboldalamon! Egyedi, ásványokból, gyöngyökből és egyéb kiegészítőkből készült gyönyörűségeket találsz itt. Jó szórakozást kívánok!

Kedvenceim 

 

Manganit

 

A manganit (barnamangánérc vagy hidratált mangánoxid) mangántartalmú monoklin kristályrendszerű OH tartalmú oxidásvány, a hidroxidcsoport ásványegyüttese közé tartozik. A fontosabb mangánércek közé tartozik.

Keletkezése

Alacsony hőmérsékletű hidrotermás körülmények között keletkezik. Gyakori a másodlagos keletkezése tengeri üledékekben, zártabb öblözetekben. A manganitból könnyen piroluzit oxidálódik.

Előfordulása

7–8 cm nagyságú kristályai Németországban a Harz-hegységben gyakran találhatóak. Ugyancsak a németországi Türingiában is gyakran előfordul. Az Egyesült Államokban Michigenben telepszerű előfordulása van. Másodlagos felhalmozódásként Ukrajna területén Nikopol környékén, valamint Szardínia szigetén San Pietro közelében.

Előfordulásai Magyarországon

Az úrkúti mangánelőfordulásnál az oxidos mengánércben, de különösen az oxidos-karbonátos átmeneti övben gyakori kristályos ásvány. Eplényben az ott fejtett oxidos mangánércben gyakori, főként az utólagosan kifejlődött erezettség mentén, kristályos érceknél kvarccal együtt szép kristályai fordultak elő. Nekézseny közelében talált (bányászatra nem alkalmas) vasérc hematit és magnetit mellett manganitot is tartalmaz. Lábatlan közelében a mészkőbánya területén az üregekben és hasadékokban aprószemcsés barit és kalcit társaságában manganit található.

Hasonló ásványok

antimonit, piroluzit.

Kísérő ásványok

piroluzit, barit, kalcit, kvarc.