Logo

Szia!Üdvözöllek a weboldalamon! Egyedi, ásványokból, gyöngyökből és egyéb kiegészítőkből készült gyönyörűségeket találsz itt. Jó szórakozást kívánok!

Kedvenceim 

 

Jáde 

 

jade sárkány

Jáde sárkány

A jáde Kína iparművészetében fontos szerepet játszó, régóta megbecsült féldrágakő. Két különböző követ jelöl: az egyik a nefrit, a másik a jadeit. Mindkét ásvány több színben fordul elő, s nehéz megkülönböztetni őket. 

Századokon keresztül azt hitték, hogy egyféle jáde létezik, míg 1863-ban két típusát azonosították, a jadeitot és a nefritet. A nefrit gyakoribb, de mindkettő finomszemcsés, faragásra alkalmas kő. A jadeit a piroxén csoporthoz tartozik. Sokféle színnel fordul elő, zöld, lila, fehér, rózsaszín, barna, vörös, kék, fekete, narancs és sárga. A fényezett jadeit felülete általában gödröcskés.

A legkeresettebb jadeit a fehér árnyalatú, zöld foltos volt. A jadeitot Burmából importálták a kínaiak.

A jáde az erő, a szilárdság, a hatalom képviselője. Viselőjének bátorságot, higgadtságot, jó kifejezőképességet ad. Jó hatással van az anyagcserére, az izületi fájdalmakra, a termékenységre, a szívre és a vérkeringésre.

Elnevezését a spanyol pietra de ijada (=lágyékkő) kifejezésből kapta, mert amulettnek tartották vesebántalmak ellen. A jade név Európából az egész földön elterjedt.

Az emberiség történetében kevés ásvány tekinthet oly messzi múltra, mint ez a két kő.

A természetgyógyászatban biorezonenciás sajátságai miatt gyógyító kőnek használták, masszázskő, marokkő, melegkő-kezelés alkalmával.

A jade és a nefrit rostos-összeszövődött felépítése miatt, megmunkálása nagy fáradtságot és türelmet igénylő munka. E kövekből készült szerszámok, dísztárgyak bámulatosan ellenállónak bizonyultak. Szerkezetének köszönhetően talán a legváltozatosabb, akár áttört formák kialakítása is lehetővé válik. A mai napig kedvelt anyag, ékszerkőként is.

Jade típusai színek alapján: