Logo

Szia!Üdvözöllek a weboldalamon! Egyedi, ásványokból, gyöngyökből és egyéb kiegészítőkből készült gyönyörűségeket találsz itt. Jó szórakozást kívánok!

Kedvenceim 

 

Nefrit

 

nefrit

A nefrit egy nehezen megmunkálható féldrágakő

A jáde Kína iparművészetében fontos szerepet játszó, régóta megbecsült féldrágakő. Két különböző követ jelöl: az egyik a nefrit, a másik a jadeit. Mindkét ásvány több színben fordul elő, s nehéz megkülönböztetni őket. Összetétele: kalcium-magnézium-szilikát.

Századokon keresztül azt hitték, hogy egyféle jáde létezik, míg 1863-ban két típusát azonosították, a jadeitot és a nefritet. A nefrit gyakoribb, de mindkettő finomszemcsés, faragásra alkalmas kő. 

A nefrit színe általában zöld, de van szürkés, vastartalma esetén barnás vagy vöröses színű változata is. A nefrit nagy tömegekben fordul elő. A legtöbb Kelet-Türkmenisztánból került Kínába. Faragására legszívesebben a folyók medrében talált köveket használtak.

A nefrit  egy féldrágakő, a kalciumban és magnéziumban gazdag amfibol egy változatának, az aktinolitnak finom szálú, össze-vissza kuszált szövődésű halmazata, tulajdonképpen tömött, rendkívül finoman szálas aktinolitpalának tekinthető. Szabad szemmel szerkezete finoman szemcsésnek vagy tömöttnek látszik.

A nefrit nehezen faragható.

Erős hatással van a hólyag és a vese működésére.
Eltávolítja a méreganyagokat. Termékenységet fokozza. Egyensúlyban tartja a testfolyadékot.
Nemcsak a sav - bázis háztartást tartja egyensúlyban, hanem a vízháztartást is. Emellett segít a méreganyagok kiválasztásában és elvezetésében, ezért remekül használható elhízás esetében is. Hatékony vérzéscsillapító, erősíti a szívet és a keringést. Jó hatással van az idegrendszerre. Influenza esetén is segít.