Logo

Szia!Üdvözöllek a weboldalamon! Egyedi, ásványokból, gyöngyökből és egyéb kiegészítőkből készült gyönyörűségeket találsz itt. Jó szórakozást kívánok!

Kedvenceim 

 

Goethit

 

Goethit gumós tűs szerkezetben.

A goethit bársonyvasérc (vagy: tűzvasérc) vashidroxid ásvány, az OH tartalmú oxidok ásványcsoport tagja. Gyakori vas tartalmú hidroxidásvány. Megnyúlt tűszerű vagy rostos kristályhalmazokban a rombos rendszerben kristályosodik. Gumós halmazokban is megtalálható. Prizmás lapos kristályai gyakoriak.

Keletkezése

Másodlagosan elsősorban mállása útján keletkezik. Az érctelepek jellemző rozsdabarna fedőkőzete az úgynevezett vaskalap főleg a limonitből áll, de mellette gyakran tartalmaz goethitet. Az oxidációs zónában érctelepeket alkothat.

Gyakran előforduló ásványfajta, főként kísérő ásványként. Telepszerű előfordulásai találhatók Csehországban Pribram vidékén. Románia területén Saska Montana (Szászkabánya) bányáiban. Svájcban, Görögországban Naxos közelében, Olaszország területén Foggia környékén. A franciaországi bauxit előfordulások gyakori kísérő ásványa. Oroszországban az Ural-hegységben Mramorszkoj városnál. Az Amerikai Egyesült Államokban Massachusetts szövetségi államban. Kanada területén is gyakori.

Előfordulásai Magyarországon

Rudabányán egy időben nagyobb mennyiségben bányászták. A Bakonyban több helyen: Eplényben, Úrkúton fordul elő. A Budai hegyvidéken több helyen így a Budapest területére eső porlódó elszíneződött dolomitokban is megtalálható. Pécsett, a Zengő térségében, Telkibányán Mád térségében is előfordul. A Velencei hegységben több előfordulása ismert az ércesedésekkel kapcsolatosan. A hazai bauxitelőfordulások mindegyikénél megtalálható ásvány.

Rokon ásványfajok

Hematit

Limonit

Manganit

 

Wikipédiából a szabad enciklopédiából