Logo

Szia!Üdvözöllek a weboldalamon! Egyedi, ásványokból, gyöngyökből és egyéb kiegészítőkből készült gyönyörűségeket találsz itt. Jó szórakozást kívánok!

Kedvenceim 

 

Kalcedon

 

kalcedon

A kalcedon gondoskodó kő

A kalcedon kifejezés a mikrokristályos kvarcok változatainak összességét jelöli. Az apró, szálas kristályok egymással többé-kevésbé tömör halmazt alkotnak.

A kalcedon változatai színükben és mintázatukban térnek el egymástól. A kék kalcedon kékesfehér, tompább színű sávozással. A kalcedon gömbös vesés vagy cseppköves, tömör alakzatokban és tömegekben jelenik meg. Kristályainak finom szerkezetét erős átvilágító fényben figyelhetjük meg.

Már az ókorban is gemmák, talizmánok készültek belőle. Úgy tartották, segít elkerülni a búskomorságot, gyengeelméjűséget. Manapság is kedvelt anyag a drágakővésnökségben. Talán a kvarccsaládnak a kalcedoncsoport a legalkalmasabb tagja Iparművészeti tárgyak, vésetek készítésére. Gyakran készítenek belőle domború csiszolatokat ékszerekbe, dísztárgyakba.

A kalcedonnak számtalan változata ismert, melyek színükben és megjelenésükben különböznek egymástól. A drágakőtudomány a változatokat önálló fajtáknak tekinti, éppen ezért külön névvel illeti őket. Az achátot körkörös szerkezet jellemzi; a tűzkövet átlátszatlanságáról és tömörségéről ismerhetjük fel; az ónix félig átlátszó, és eltérő színű sávok díszítik; a legértékesebb kalcedonváltozat, a krizopráz színe zöld; a karneol színe a vasoxid jelenlétének köszönhetően narancs-vörös; a heliotrop zöldes, a vas-oxidok okozta vörös foltokkal; a moha achátot a moha szálaihoz hasonló zöldes zárványok jellemzik; a tűz achát vasoxid-zárványai pedig apró olajcseppekre hasonlítanak.

Fejleszti a testvériséget, a jóakaratot, fokozza egy közösség összetartó erejét.

A kalcedon harmonikussá teszi az elmét, a testet, az érzelmeket és a szellemet.
Csökkenti az önbizalomhiányt, és konstruktívvá teszi a belső gondolkodást.  Elnyeli és szétszórja a negatív gondolatokat, érzelmeket és rossz álmokat.
A kalcedon hatékonyan tisztít.

Táplálja az anyai ösztönt.

Fokozza a fizikai energiát.