Logo

Szia!Üdvözöllek a weboldalamon! Egyedi, ásványokból, gyöngyökből és egyéb kiegészítőkből készült gyönyörűségeket találsz itt. Jó szórakozást kívánok!

Kedvenceim 

 

Achát

 

achát

Az achát a kalcedon egyik mikrokristályos vagy kriptokristályos változata.

Szalagosan vagy sávosan elhelyezkedő, mikroszkopikus vagy nagyon apró kristályok alkotta tömeges halmazai oldatokból válnak ki. A szalagok és a sávok jellegzetes és tetszetős megjelenést kölcsönöznek az achátnak.

Az achátok megjelenési formája nagyon változatos, jótékony hatásuk nagymértékben függ színüktől, rajzolatuktól. Többnyire szürke, és annak árnyalatai, azaz kékesszürke, zöldesszürke, szürkésfehér, valamint barna színek jellemzik ezeket az ásványokat. Csíkos-sávos kalcedonfélék, az egyes sávok színei között általában jelentős a kontrasztkülönbség.

Színüknek megfelelően támogatják az egyes csakrákat. A narancsszínű karneolachát például abban segít, hogy energikusan képviseljük az elképzeléseinket.
A szalagszerű rajzolatú botswanai achát szervezetünk természetes egyensúlyának visszanyerését támogatja, és megszabadít a mérgektől, mind fizikai, mind gondolati szinten, leépíti függőségeinket.

Az achát (régebben használatos nevén agát) egy féldrágakő, különböző kvarcoknak réteges összetétele, az ipari megmunkálásra a legkeresettebb kalcedonfajta. Leggyakrabban üregekben alakul ki. Kristályszerkezete trigonális, néha előfordul hexagonális-ként is. Keménysége a Mohs-skálán 6–7, sűrűsége: 2,6. Jellemző rá a szalagos színezettség, mely nagyon szép. Könnyen lehet mesterségesen színezni, és színeit felerősíteni. Gyakori az achátgeoda. Változatos rajzának megfelelő különböző elnevezései: szalagos, csillagos, szivárvány-, felhőachát.

Az achát szilíciumban gazdag hidrotermális oldatokból képződik, és magmás vagy üledékes kőzetek belsejében található. Az achátnak számtalan változata van, amelyek színükben vagy szennyezőanyag-tartalmukban különböznek egymástól. A mexikói tűzachát a vasoxidnak köszönhetően vörös alapon aranyszínűen irizál. A tájképachát természetes zárványai tájképszerű látványt nyújtanak. A mohaachátban a vas és a mangán jelenlétének köszönhetően ágszerű (dendrites) zárványok láthatók. Az erődachátban a csíkok szöget zárnak be, és olyan formát alkotnak, mint egy erőd alaprajza.

 

Botswanai achát

Csillag achát

Fa achát

Kék csipke achát

Moha achát

Szivárvány vagy Szalag achát

Tűz achát

Víz achát