Logo

Szia!Üdvözöllek a weboldalamon! Egyedi, ásványokból, gyöngyökből és egyéb kiegészítőkből készült gyönyörűségeket találsz itt. Jó szórakozást kívánok!

Kedvenceim 

 

Az ásványok gyógyhatására vonatkozó leírások tájékoztató jellegűek. Problémakörök oldhatóak meg velük, de nem helyettesítik a megfelelő, és szakszerű orvosi ellátást!

Az ásványok olyan, a Föld belsejében és a Földön kívüli objektumokban előforduló, természetes eredetű anyagok, amelyek összetétele és szabályos, képlettel leírható, rendezett szerkezete egyaránt viszonylag állandó: kristályos vagy amorf. Az ásványokat tanulmányozó tudomány az ásványtan.

Ásványok nem csak a földkéregben fordulnak elő, hanem más bolygókon is. Műszeres analízissel a szabad szemmel vagy optikai mikroszkóppal egyneműnek tűnő ásványokban is egyértelmű szerkezeti és kémiai inhomogenitások látszanak. Számtalan olyan ásvány létezik (például a földpátok), melyeknek bizonyos kristálytani pozícióiba többféle ion is beépülhet, tehát egy adott ásványfaj kémiai összetétele bizonyos határok között változhat. A kristályos szerkezet sem kizárólagos követelmény, hiszen például a kovasavgél megszilárdulásával keletkező, víztartalmú opál gyengén kristályos, azaz csaknem amorf, miként a vulkáni üvegek (obszidián stb.) is. Ezeket az amorf anyagokat egyes leírások a mineraloid, azaz ásványszerű fogalommal jelölik.

A Földön körülbelül 4000 féle ásványt mutattak ki.

Az ásványok jellegzetes fizikai és kémiai tulajdonságaik alapján határozhatók meg. Egyesek szabad szemmel is könnyen felismerhetők, de számtalan ásvány csak bonyolult műszeres analitikai eljárással (például röntgen-diffrakcióval, elektronmikroszkóppal) azonosítható.

A kőzet természetesen keletkezett, különféle ásványokból (és mineraloidokból) álló, szilárd anyag. A legtöbb kőzet többféle ásványt tartalmaz, de léteznek gyakorlatilag egyetlen ásványból álló (úgynevezett monomineralikus) kőzetek is. A leggyakoribb kőzettípusok tömegének több mint kilenctizede viszonylag kevés (mintegy tizenöt), úgynevezett kőzetalkotó ásványból áll. Az ezeknél kisebb mennyiségben, de azért rendszeresen megtalálható ásványokat járulékos avagy akcesszórikus ásványoknak nevezzük.

Az rendszeresen együtt előforduló ásványok együttese az ásványtársulás. Jellegzetes ásványtársulás például a malachit-azurit-limonit vagy a galenit-szfalerit-barit. (Wikipédia)

Az, hogy egy adott ásvány mire jó, milyen hatást fejt ki, egy eléggé érdekes témakör számomra.

Mindennek a világunkban van egyfajta rezgéstartománya, amivel hatást gyakorol ránk, és amivel mi magunk is hatást gyakorolunk a körülöttünk lévő élő, és élettelen környezetre. És ez így van rendjén, mert hatást, ellenhatás követ, és mert duális világunkban mindennek megvan a maga párja, minden oldalnak megvan a maga ellen-oldala. Mivel viszont nincs két ember, aki egyformán rezeg, nincs két ásvány, ami teljesen, és tökéletesen egyforma lenne a rezgéseik valamiképpen eltérnek. Ez az eltérőség adja meg végül is azt a lehetőséget, hogy amikor egy ásványokból álló, ásványt tartalmazó ékszert/rózsafüzért választunk, akkor az milyen hatást vált ki nálunk.

Nincs olyan, hogy egy adott ásvány tökéletesen ugyan azt a hatást váltja ki két emberből, még akkor sem, ha az a két ember szoros kapcsolatban van egymással.

Az ásványokat szerethetjük, elviselhetjük, és nem foglalkozhatunk velük.

Amikor szeretjük őket, akkor a mindennapjainkban folyamatosan érintkezünk velük. Ott vannak körülöttünk, hordjuk őket, figyelünk arra, ahogyan kristályszerkezetük esetleg változik. Alkalmazzuk őket akkor, amikor problémánk van, és hordjuk őket akkor is, amikor csak "széppé" akarjuk tenni a pillanatot. Mi így szeretjük őket. 🙂

Elviseljük őket akkor, amikor tökéletesen tisztában vagyunk vele, hogy egy kristály hogyan keletkezik, hogy néz ki, milyen kristályszerkezettel rendelkezik, de nem hisszük, hogy bármilyen élettani hatása lehet ránk nézve, azon kívül, hogy szép, és esetlegesen jó nagy darab. 🙂

Nem foglalkozunk velük akkor, amikor a mindennapi használatban nem szerepelnek, és azok csak egy szép kavicsok, amit a természet létrehozott, mondjuk csak úgy.

Én szeretem az ásványokat. Ebben a menüpontban összegzem néhány ásvány általános jellemzőjét, és azt, hogy általánosságban mire is lehet használni.

Viszont felhívnám mindenki figyelmét, hogy az ásványokat -szerintem- érzés alapján választjuk ki.

Tartalmas szórakozást kívánok az oldalamon!

Ásványok A-tól E-ig

Ásványok F-től J-ig

Ásványok K-tól N-ig

Ásványok O-tól Z-ig