Logo

Szia!Üdvözöllek a weboldalamon! Egyedi, ásványokból, gyöngyökből és egyéb kiegészítőkből készült gyönyörűségeket találsz itt. Jó szórakozást kívánok!

Kedvenceim 

 

Holdkő

 

Képtalálat a következőre: „holdkő”

A holdkő elnevezése az ásvány varázslatos fényjátékára utal, mely a Hold sejtelmes ragyogásához hasonlítható.

A holdkő a földpátok csoportjába tartozó elegykristály.

Káliumföldpátot és nátriumföldpátot tartalmaz, melyek a lassú lehűlés következtében lemezes, lamellás szerkezetűvé alakultak.
Ezeken az ikerlemezeken a beeső fénysugarak megtörnek, szétszóródnak, ez hozza létre az egyedi vizuális hatást, melyet adulár-effektusnak hívnak.

Azt, hogy ez a sejtelmes derengés kékes vagy ezüstfehér fényudvart képez, a perlitlemezek mennyisége és vastagsága határozza meg.

A coloradói Ragged Mountain köveken a kékes és fehéres fényjáték egyaránt megfigyelhető, mivel szerkezetükben a finomabb és durvább lemezek rétegenként váltakoznak.

A klasszikus holdkő Sri Lankáról származik, szinte teljesen áttetsző és halványkék fényben dereng.

Az indiai köveket inkább a homályos, fehéres fényjáték és a bézs, barnás és narancsos háttér jellemzi.

Az opalit egy mesterségesen előállított kő, melyet gyakran holdkőnek is neveznek, a szivárvány holdkő fényének köszönhetően.

Mi a különbség a természetes és mesterséges holdkő között?

A természetes holdkő általában nem átlátszó, szürkésfehér-krémfehér színnel rendelkező földpát ásvány, az indiai típus itt-ott fekete foltokkal rendelkezik. A követ forgatva (főleg drágakőben) kékes-színes szivárvány színű csillogás fedezhető fel. Ezt hívják sokszor szivárvány holdkőnek. Ezt a csillogást utánozzák le a mesterséges holdkővel, (hivatalos neve opalit, vagy üvegopál) ami a természetes holdkővel ellentétben mindig áttetsző. Onnan ismered fel, hogy jellegzetesen kék, egységes színű. Nagyítóval megvizsgálva közelről buborékokat találsz benne. A természetes holdkövet nehéz csiszolni a puhasága miatt, és ezért igen drága (ezüsttel készült holdkő karkötőkkel árban 10ezres nagyságrendeben lehet találkozni.)

Hatásban azért azt nem lehet mondani, hogy az opalit hatástalan. Az opalit és a holdkő is segítik a megérzéseket és a kreativitást. Sőt, az opalit jó hatással van az elnyomott, vagy túlzásba vitt belső gyermeki aspektusra és elősegíti a kreativitást és az optimizmust. A fiatalok és a gyerekek az opalitot jobban kedvelik színük és vidító hatásuk miatt, míg a természetes holdkő egy jobban kommunikáló energiát hordoz magában és benne van a Földanya rezgése is. Az igazi holdkő egyesek szerint olyan kő, mellyel minden nőnek és férfinak rendelkezni kellene. Elősegíti a belső természetfeletti énnel való kapcsolódást, a megérzéseket és a nyugalmi központi állapotot. Aki nehezen tud elfogadni dolgokat, vagy nem tudja kezelni elfogadni bizonyos aspektusait, érdemes holdkövet hordania. A holdkőhöz tartozik a nőiség is, mely minden nőben és férfiban egyaránt megtalálható és szerethető.

A holdkővel kapcsolatos legnagyobb hiedelem az, hogy teliholdkor tilos hordani. Ezt egy olyan ember találta ki, aki nincs békében önmagával. Nem mindenkinek ajánlott. A hold és a holdkő felerősítenek minden szándékot és azt ami az emberben benne van. Ha ez nincs rendben, akkor nyilván teliholdkor sem érzi jól magát az ember. Viszont nagyon sok embert ismerek, akik szerencsére nem ismerték ezt a szabályt és teliholdkor is, az előtt is, az után is mindig jól érezték magukat a holdkővel, mint ahogy én is. Kívánom ezt neked is. Feltöltése történhet hold energiával is, de nem fontos. A legjobb itt is a szimbólum használata.

Mivel változatos a földpátcsalád, ezért létezik narancs-barna színben, ezt hívják úgy, hogy barack holdkő, és létezik szürke, vagy fekete holdkő is. Sokan a labradorittal hasonlónak érzik, ami abban igaz, hogy a labradorit egy másféle ásvány, de szintén földpát.